Venskabskirke i Tanzania

Kitwechenkura er Sdr. Bjert Kirkes venskabssogn i Tanzania. Kontakten mellem Sdr. Bjert Sogn og Kitwechenkura er en venskabsforbindelse med udveksling af breve, mindre gaver og besøg.

Kitwechenkura ligger i et landsbysamfund i Karagwe Stift i det nordvestlige hjørne af Tanzania nær grænsen til  Rwanda.

I Kitwechenkura har de nedsat et udvalg på ni personer for ”Urafiki Danmark”. ”Urafiki” er kiswahili og betyder ”venskab”.
Det er netop det, det drejer sig om, et venskab og ikke bare et økonomisk støtteprojekt – de store materielle forskelle til trods.
Det handler først og fremmest om, at vi har øje for hinanden, lærer hinanden at kende gennem breve og e-mails m.m. på trods af den store geografiske og kulturelle afstand.
Med et citat af den nu afdøde biskop Kibira fra Nordveststiftet i Tanzania:

”Ingen kirke er så rig, at den ikke kan modtage.
Ingen kirke er så fattig, at den ikke kan give.”

Afgrøder
Folk på denne egn lever hovedsagelig af landbrug. Det mest almindelige er at dyrke afgrøder til eget forbrug fx bønner, majs, jordnødder, kassava, yams og bananer, som traditionelt er de vigtigste ernæringskilder.

I de senere år har folk lært at dyrke grøntsager som kål, spinat og gulerødder.

Stor menighed
Der er ca. 450 medlemmer i den protestantiske menighed i Kitwechenkura. Evangelisten prædiker hver søndag og tager sig derudover af sygebesøg, konfirmationsforberedelse og tager del i begravelsesceremonier.

Da præsten skal betjene mange menigheder, som ligger spredt over et stort område, kan han/hun kun besøge en menighed en gang om måneden. Når præsten er der, kan der afholdes dåb og nadver.

Besøg fra Tanzania
Pastor Sophia Bonephace besøgte Sdr. Bjert i september 2015, og dette besøg var med til at styrke venskabet mellem Sdr. Bjert og Kitwechenkura.

I september 2017 besøgte lærer Mastida Kalamera Sdr. Bjert.
Også dette besøg var med til at styrke vore forhold.

Venskabsgudstjeneste
Den sidste søndag i oktober holder vi venskabsgudstjeneste. Begge kirker læser den samme tekst og her i Sdr. Bjert spiser vi sammen og overskuddet går til deres kirkearbejde.

Øverste foto er af kirken i Kitwechenkura.

Midterste billede er taget, da pastor Sophia Bonephace besøgte Sdr. Bjert Sogn.

Og sidste foto er Sophia sammen med den lille rejsegruppe fra sognet, som besøgte Kitwechenkura i 2014: Gerrit Toet, John Hansen, Karen Lützen og Ingrid Borbye. De udgør i dag kirkens internationale udvalg sammen med Dorte Bruhn. Ingrid Borbye er formand for udvalget.